1. Daug riebalų turintys produktai:
- mėsa (kiauliena, aviena ir kt.),
- pieno produktai (sviestas, riebus kondensuotas pienas, ožkos pienas, įvairūs kremai, riebūs saldumynai), augaliniai aliejai (alyvų, kokoso, saulėgrąžų, sojos, riešutų, taip pat žuvų taukai). Juose daug esencialių riebiųjų rūgščių omega - 6 ir omega - 3, o žuvų taukuose yra ir polinesočiųjų riebiųjų rūgščių.
2. Daug baltymų turintys produktai:
- raudona ir balta mėsa,
- žuvis,
- žirniai ir kiti ankštiniai,
- riešutai (sumalti),
- kiaušiniai,
- varškė.
3. Daug angliavandenių ir daug kalorijų turintys produktai:
- duona,
- bulvės,
- ryžiai,
- miltai ir kt.
Kokios pagrindinės maitinimo taisyklės?
- Kaip jau minėjome, būtina padidinti maisto kaloringumą iki 130-150%:
- iš jų riebalams skiriama 35-40% (augalinės kilmės 30%; gyvulinės kilmės 10%),
- baltymams 10-15 % (ypač svarbu, kad didesnis baltymų kiekis būtų pirmaisiais gyvenimo metais ir paauglystėje),
- angliavandeniams skiriama 50% visos maisto energetinės vertės.. Maistas turi būti šviežias, įvairus, gražiai pateiktas, gero skonio, vaiko mėgiamas.
- Maitinti be prievartos, ramioje aplinkoje (be televizoriaus, žaislų, knygų ir pan.).
- Su maistu nuolat vartoti fermentus.
- Esant reikalui (jei blogiau auga vaiko svoris, vartojant antibiotikus, ir kt.), vartoti energetinę maisto vertę didinančius priedus.
- Jei vaikas nevalgo, neauga svoris, dažnai kartojasi plaučių infekcijos, duodami gydomieji mišiniai.